Frukost och bubbel

Någon kanske undrar vem det är som lägger ut anonyma inlägg om en härlig onsdagsmiddag med Moa? Det är jag - Kristin- Moas syster alltså... Hoppas jag får vara med på er blogg och inspireras oh förhoppningsvis inspirera lite också...

Idag började jag dagen hemma hos en kompis som hade bjudit in till "frukost och bubbel". Ett himla trevligt koncept som passade mig alldeles utmärkt. På bordet fanns nybakat bröd, en härlig ost, hemgjorda marmelader, färsk frukt, yoghurt med hemgjord müsli och mycket mer. Detta avnjöts tillsammans med ett glas bubbel och sex fina vänner. Kunde inte fått en bättre start på dagen! // Kristin


Zara lagar Fredagsmiddag

Lax, potatis- och jordärtskocksmos, honungsglaserade morötter och palsernackor, sås på cf, rivet citronskal, dill och fiskbuljong. Några räkor på det. Och så drack vi en flaska Billabong.


Test

Moa och jag har precis ätit en ovanligt god onsdagsmiddag. Så här glad blev Moa efter lite rödbetor, räkor, murkelpate och en fin shiraz...


Brunch är det bästa...

...tycker Zara. Jag och P är på skarholmen (ett ställe vid vattnet, typ där det hus vi är intresserade av ligger). Är nu inne på desserten. Äter bland annat en mkt bra tiramisu och crème bru.


En riktig soppa

Nu är det höst och jag (Zara) har tänkt att jag ska inrikta mig lite på soppor. Min lördagsmiddag blir en mycket enkel men mycket god potatis- och purjolökssoppa. Potatis, purjolök, grönsaksbuljong, grönsaksfond, pressad citron, lätt crème fraîche, salt och peppar. Riktigt krämig och fin och citronen är verkligen pricken över i:et. Till det Finn crisp med sesamfrön (ny smak), smör och en vällagrad prästost.


Asieninspirationen fortsätter

Jag åt sen frukost och det blev kinesisk frukost, dvs nudelsoppa. Jag har dålig koll på de riktiga kinesiska smakerna, men med lite nyinköpta ingredienser freestylade jag.

Jag fräste ät gäng skivade skogschampinjoner, morot, purjolök ihop med vitlök och ingefära. På med buljong, teriyakisås och mirin och koka ihop.

Denna soppa hällde jag över färdigkokta nudlar och strimlade sugarsnaps.

Givetvis ska det ätas med pinnar så att man måste surpla och slabba lite.


Finmat!

Zara är tillbaka! Glad att appen funkar igen. Nu när jag är ledig ska jag börja matblogga (och snart vinblogga) igen.

Jag är ju veggo. Helt plötsligt en dag för några veckor sedan när jag funderade på vad jag var sugen på så blev svaret: korv med bröd. Det var väl 15 år sedan sist men här är jag, korven, brödet och bostongurkan återförenade. Så jäkla gott! Sojakorv dock!


Marie bjuder Moa på kladdkaka!

Moa är på besök hos Marie. Hon hade bakat en jättegod kladdkaka toppad med nougatsås och florsocker. Mams!


Sista kvällen med päronen.

Då blev det pizza gjord på fördigköpt pizzakit, dvs deg och tomatsås. Enligt ett test i allt om mat är ICAs pizzakit det bästa så det använde vi. På pizzan: mozzarella, skinka, lök och kantareller. Jag var hungrig som en varg då jag sprungit långpass.

Det är inspirerande att äta pappas mat för han lagar mycket rustikt från grunden vilket jag inte gör. Jag kan inte tillaga en hel kyckling eller filéa en fisk. Igår lagade han "rådmannens kalkon", dvs en stor jävla kalkon fylld med bröd, citron, champinoner och sherry. Galet gott verkligen.


I'm back

Nu så ska det börja bloggas igen. Dagen till ära bjuder jag på ett vintips och en bebisbild. Moa, tack för tipset. Som du vet dricker jag aldrig spanska viner. Och det finns inget som helst välgrundat skäl till varför jag inte skulle göra det. Det ska jag alltså börja med. Mitt vintips är dock en amerikansk pinot noir. Så sjukt god. Lätt men ändå full av smak och friskhet. Bebisbilden är en trött liten wilma som jag spökat ut i klänning.

Kram på er!


Lördagkväll=rödvin?

Iaf för de flesta av oss, och det är inte långt kvar för dig heller vapis!

Jag dricker inte spanska viner särskilt ofta, men när jag gör det blir det nästan alltid en rioja för det är jag bekant med. Ett vin som är återkommande hos ma och pa är navajas (crianza 2008). Smakar dill (typisk rioja), vanilj och tobak. Gott och rekommenderas!


Rödbetor


Rödbetor baby!

Kvällens middag: vi delade alla på en stoor skål med nykokta rödbetor. Pris? 5 kr för två kg. Toppade med klassikern chèvre och honung.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg%3C/a%3E%3C/a%3E%3C/a%3E">https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_50523b59e087c35acf9cd81e.jpg" class="image">


Ny-inspirationen fortsätter.

Det åts mycket ägg i ny och något jag älskar är eggs benedicte. Idag provade jag därför att pochera ett ägg för första gången. Jag hällde en skvätt ättiksprit (tror inte det behövs) i kokande vatten och drog det från plattan. Kläckte ett ägg i en kopp och lät det försiktigt glida ner i grytan. Sjud sedan i tre minuter. Det blev helt perfekt med en trögflytande gula som rann ut när jag satte gaffeln i ägget. Till det, färsk kokt majskolv. En smarrig lunch.

Ps. Jag vägrar skriva att det är jag som gör inläggen om ingen annan kommer och bryter trenden snart :)


Gott som åts i ny

Gud vad jag längtar tillbaka. Cream cheese- och laxbagel till frulle. Guaccamole som snacks och oändliga mängder corona.


Moa hemma på Gotland.

Pappa hade gjort pannkakor och jag ville ha en snabblunch som inte bestod av sylt. Jag lade tunt skivad chèvre, äppelbitar som jag mjukat upp i micron och solrosfrön på min pannkaka. Ingen smickrande bild men väldigt gott.

Hos Ma och pa äter man en stor tallrik sallad varje kväll och ngt tillbehör. Häromdagen var det hemmagjorda hamburgare. Rent nötkött, väldigt gott blev det.

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3224784/images/2012/pic_5051d61b9606ee065f9be7f6.jpg" class="image">


Hur vet man att man blivit en dumplingsnörd? Jo, man kollar upp lämpligt dumplingsställe innan man åker till Sthlm, och rusar tidigare från träningen för att hinna dit innan stängning. I just love it! /Moa


Eggfried vitkål med rökt ost


Back from NYC

Tillbaka från 11 dagars kulinariska upplevelser och frosseri. Det som är skönt med att komma hem igen är att kroppen får återhämta sig. Vågen visar +4 sen innan sommaren så nu blir det hälsomat. Inspirerad av den smarriga asiatiska maten jag ätit i ny lagade jag en fräsch och faktiskt jättegod rätt. Egg-fried vitkål med rökt ost. Jag fräste ihop vitkål, vitlök, senap och soja. Sen blandade jag i ett vispat ägg och riven rökt ost. Det blev supersmarrigt med osten!

Jag återkommer med ett inlägg om ny


Hej från NYC.

Alltså jag blir så arg på mig själv som inte tar bilder på allt gott vi äter. Men vi äter så sjukt gott hela tiden. Något som jag verkligen fått dille på är dumpnings. Jag älskar det! Och var kan man få bättre dumpnings i USA än i chinatown? Jag googlade fram vilka som enligt ny-borna ansåg ha de bästa dumplingensen vilket visade sig vara ett hål i väggen där en portion, dvs 5-6 st kostade 1 ynka $! Jag drog med mig Kristian dit en hyfsat tidig morgon, köpte med 3 olika portioner, satte oss i parken där kineserna utövade sin morgongymnastik och njöt (iaf jag) av saftiga, luftiga dumpnings. Sådana matupplevelser kan jag leva på länge och gav en "check" på min ny-lista. En annan check jag nyss gjorde var att smaka på friterade oreos vilket som förväntat bara var flottigt och äckligt.

Den andra av bilderna visar för övrigt en varm dip på kronärtskocka och spenat. Supergott till ölen! Vi borde äta mer varma diper i Sverige tycker jag.


RSS 2.0