Paj till middag

Paj med fänkål, purjolök och soltorkad tomat. Toppad med skivad chèvre. Till det strimlad färsk spenat och äpple. Hallonbalsamico över alltihopa.


Semlepremiär!

Jag har tänkt ha kvällsmys med en semla i en månad nu, men aldrig blev det av. Ikväll var det dags. Egentid och semla. Hoppas den är god då den är köpt på anrikt konditori. Och en liten macaron slank med också för att den var så liten och söt. Inbillar mig att jag fortfarande är i stort kolhydratbehov efter öppet spår.


Morgondagens lunch

Inspirerad av Jenny lagade jag ikväll tomatsoppa. Ingredienser: Krossade tomater, hela tomater på burk, buljong och grönsaksfond, färsk rosmarin, timjan, balsamvinäger, tomatpure', flytande hermesetas, en grovt hackad chilli, paprikapulver, vitlök och lök. Lät allt koka rätt länge. Tog ur en del av chillin och rosmarinen och mixade sedan ihop det. Kommer att ätas med fetaost, selleri och broccoli. Blev jättegott!


'drink'

På Katalin med P. Dricker mycket god drink med mer eller mindre alkohol.


Mat mat mat

Sitter här på jobbet och kan bara tänka på en sak: pannkakor. Jag är så jävla sjukt sugen på pannkakor så det kan ni bara inte fatta. Jag ska steka ett gäng. Fina gyllenbruna. Sedan ska de ätas på klassiskt vis med sylt och grädde.
Det var allt mopsen hade att säga.

Måndagsmys

Måndagsmys och uppladdning inför söndagens öppet spår. Saffransrisotto m tryffelolja, stekta skogschampinjoner och prosciutto.


Måndagsmys


En vän med vin

Stefan dricker inte vin, vilket jag ofta upplever som rätt synd. Han har däremot en vän som heter Martin som är något av en vinkännare. Martin tar alltid med sig en flaska om han ska på middag - dagen efter en fredags-tacomiddag ville jag kolla om det där goda vinet vi drack fanns på systemet. Jo, för 350 kr. När vi bjöd över honom på en spontan och opretentiös pastamiddag nyligen var jag noga med att inte hälla ut det som fanns kvar i flaskan i vasken...


En klassisk Moa-rätt

Detta är en typisk Moa-rätt till vardagsmiddag eller lunch. Färska grönsaker, här svamp, broccoli och purjo, vitlök stekta i rätt mycket smör. Korv till och ringla sedan citronolivolja över. Jag äter ofta lchf-middagar. Mår mycket bra av detta och tycker det är gott. Till mellanmål äter jag mackor, gröt eller frukt så jag får i mig rätt mycket kolhydrater ändå. Och så vinet såklart :)


Galet god ost

Härliga inlägg ni gjort på sistone. Jag bidrar med en ostrekommendation. Igår blev jag bjuden på en ost som heter Mini-munk. Fantastiskt god. Krämig och stark på samma gång.


Middag onsdag

Jag har gjort Canelloni igen. Lite ändringar: Mer lök o vitlök i tomatsåsen. Balsamvinäger, mer sambal olek o flytande hermesetas isf socker. Fyllning: kvarg istf matlagningsyoghurt. Kalamataoliver. Mer lök o vitlök. Balsamvinäger. Grönsaksfond istf buljong. Var lite fundersam men det blev bra med kvargen. Och den rivna rödbetan till är pricken över i:et. Idag med mangobalsamico över.

/Zara


Hur man vet att man är en matnörd (1)

När man ligger i sängen och läser och helt plötsligt, utan att man tänkt på mat, kommer känslan att man vill laga körsbärsmarmelad och det NU.

/Zara


Lördagens middag

Ja, jag (Zara) blev också inspirerad av din pasta Moa. Såg mkt god ut. Ska definitivt göra en arrabiata snart, det var länge sedan. Tänkte avrapportera lördagens mat. Förrätt: Ribollita. Den blev sådär. Var godare när den var nygjord innan jag kokade om den, vilket ju inte är meningen. Fick inte till brödet alls. Men med hyvlad parmesan och surdegsbröd doppat i olivolja blir ju det mesta bra. Ska däremott lätt göra en omgång kålsoppa som lunchmat. Savoykål är ju toppen. Smakar lite citron. Huvudrätt: Canelloni fylld med spenat, fetaost och soltorkad tomat. Matlagningsyoghurt och lite philadelfiaost fick götta ihop sig. En tomatsås med vitlök, lök, sambal olek, honung och färsk timjan. Riven mager ost på toppen. Blev kanongott! Jag känner att det en canelloniperiod har äntrat mitt liv. Dessert 1: Ostar. Getost, parmigiano och en fransk bondost som heter La tome basque. Till det hallonbalsamico ochd en efterlängtade hallon- och lakritsmarmeladen. Den var dock en besvikelse. Smakade hallonsylt. Ingen laktrits alls nästan. Dessert 2: Gino på päron, kiwi, melon och banan (vi glömde ha i ananasen). Till det Italiensk yoghurtglass. En helt ok matkväll på det stora hela. Jag ger min matlagning 3/5. Men däremot en otroligt trevlig kväll!!! Nu undrar jag om lakritspulver. Var köper man det?? Då kan man ju göra sin egen marmelad. Jag tog upp det i lördags och sa att du gjort lakritspannacotta Moa och Robin sa: men åh hon har ju bara använt hockeypulver :-)

Inspirerad!

I fredags var jag så sugen på pasta och blev inspirerad av ditt inlägg, Moa. Däremot utan korv!


Peter gör cosmopolitan


Mopsen lagar Canelloni!


Zara vill ha er hjälp!

På lördag kommer Tess och Robin hit på middag. Maten blir Italiensk (såklart). Till förrätt tänkte jag försöka mig på en Ribollita och vill ha er input om ni har någon. Framför allt då vaianterna på recepten är många. Vilket bröd tror ni blir bäst? Surdeg? Vanligt vitt? Ska jag verkligen våga ta det som är lite gammalt? Vad är egentligen fördelarna med det, att det blir segare? Något annat tycker ni? Jag tror att iaf du Moa har lagat någon gång.

Kompis med laxen igen

Jag har varit oerhört osugen och trött på lax på sistone. Men då jag sällan äter fisk har jag gett den en ny chans idag. Dagens middag blev succé. Jag stekte broccoli, bladspenat, hela vitlöksklyftor, svamp, purjo och söt spetspaprika i olivolja och smör. Toppade detta m en bit (inte överstekt) lax. Kanongott faktiskt.


När man plötsligt stelnar till

Igår på kvarnen ser jag plötsligt denna. Pulsen går upp, pupillerna vidgas och man tänker... där är en ny vän. Köpte den inte men har sedan dess knappt tänkt på annat. Det blir till helgen.


Nix..

det går inte att kommentera (och då provar jag både från mobilen och datorn. Daaatan). Lät mkt gott att fritera kapris och brödsmulor. Eller rosta lite lätt. Gud vad jag är hungrig. Som sagt första dagen pointsräknande efter 1,5v frossande. Magen vill ha mat!!!

Test

Går det att kommentera?


Bullar och Pasta

Måndag morgon! Undra vad denna matvecka har att erbjuda? Jag har gjort en veckas paus med viktväktarna och går nu idag in i period två som kommer sträcka sig tills vi åker till Thailand. I förrgår bakade jag bullar (igen). De blev superbra denna gång. Stora fina och perfekt gräddade. Jag hade massa klet mellan och så hade jag både vaniljsocker och kanel så det blev en blandning av kanelbullar och vaniljbullar. Din pasta verkar underbar Moa! (Vad konstigt det känns att skriva Moa, trodde du hette Vapis). Jag kan tänka mig att byta ut korven mot ansjovis och kalamataoliver. Då blir det ju typ en arrabiata. Kan ni inte göra era inlägg kommenterbara! På mobilen är det bara att trycka på en knapp där när man lägger upp inläggen. Ha en bra dag finingar!

Söndagspasta

Jag äter ju sällan pasta, och ännu mer sällan lagar jag pasta själv. Men idag var jag rastlös, matlagningssugen fast alldeles för lat för att gå till affären. Dessutom börjar vi ju nu ladda inför italienska alperna och pastafrosseri. Efter lite rotande i skåpen blev det en form av pasta pomodoro m mängder av vitlök och kapris, lite korv, chili och en skvätt rödvin. Konserverade körsbärstomater blir SÅ mycket godare än krossade tomater. Koka ihop så länge du orkar, och viktigast; låt den nästan färdiga pastan koka ihop m såsen i stekpannan. Är du inte viktväktare: toppa med rejält med olivolja och lite ost. Några drag med pepparkvarnen och voila! Ett glas gnarley head fick det bli också. Förutom för Kristian som var bakis som en gnu.


Egentid!!


Lakritsbollar!

Glömde tyvärr fota de fina bollarna jag gjorde till fredagsfikat. De bestod av helt vanlig chokladbollssmet, MEN med pricken över i:t: lakritspulver som jag hade kvar från nyår då jag gjorde lakritspannacotta. Barnsligt gott.


Vin

Fick en flaska vin i födelsedagspresent av min morbror. Känner du igen den Vapis? Helt tydligt är att detta är mitt födelsedagsvin for ever.


Zaras middag

Igår var jag i sthlm och åt middag på mancini. www.mancini.nu

Det var en matfest. Först en Fördrink på apperoll och champagne. Vet inte hur man stavar till apperoll.

Förrätt: pilgrimsmusslor (perfekt stekta) med avokado, lite sallad och 15-årig balsamico. Avokado + pilgrimsmussla =kärlek

Huvudrätt: fisksoppa med bläckfisk, kammusslor och tigerräka + vitlöksbröd. Inte så nöjd med soppan. Lite tunn smak. Jag vill ha mina fisk- och skaldjurssoppor mustiga. Vitlöksbrödet var dock lovely.

Sedan en ostbricka med 4 ostar. Bäst var talleggion som inte var så där skarp som den kan vara. Serverad med honung och pistagenötter.

Efterrätt: tiramisu. Den var ljuvlig. Smälte i munnun. Lill-Lammet, du hade älskat den!

Vi drack en cab från Sicilien. Sen tog den slut och så drack vi en ripasso. limoncello och cappuccino till desserten. Och vin Santo. Och grappa.

Ingvar Carlsson var där också. Mhm.


Stekta grönsaker

En dissekerad tallrik med mat, men ack så gott. Brysselkål och broccoli stekt i smör, olivolja, vitlök, rödlök, citron och honung. Till det fläskyttetfile (förvånansvärt gott) och två glas gnarley head). Mams!!


Bullar!

Igår bakade jag och P bullar som han skulle ha med sig till sitt jobb då han fyller år idag. Vi gjorde klassiska kanelbullar (snurror) och så gjorde vi även med nougatfyllning (nougat, smör, kakao och florsocker). Det blev rätt bra men bullarna var inne lite för länge i ugnen bara. Vi gjorde även muffins med hallon och kolasås. Jag tog för mig för ett pointsvärde av 10. I helgen: ingen alkohol, bara mat och godis.

RSS 2.0