Isglass

Ikväll åt vi sill igen. Köpte till en senap-, apelsin-, och honungssill. Mums!

Härom dagen köpte jag grejer att göra glass i. Mosade hallon i sprite zero och frös in. Ok men inte fantastiskt.


Sill!

Jag och Peter äter då och då sill till middag. På vintern med delikatesspotatis men idag fick vi för första gången njuta av svensk färskpotatis. Smälte som smör i munnen. Till det senaps- och pepparrotsill (mkt gott) samt en fläder- och citronsill. Mums för mig som gillar frukt och lite syrliga smaker.

Moa jag tyckte att bilden på dig och K var jättefin! Tyckte även att mopsen var lovely. Och förrätten lät helt grym tycker jag! Kul med lite update från bröllopet, verkar som ni haft det nice!


Zuccinispaghetti!

Glömde jag ta kort på men det var himla gott! Hyvlade m hyvel och fräste i het panna m olivolja. Hade även i rödlök paprika och selleri. Jag har selleri på allt för tillfället. Till detta åt jag mopskött... Neee, jag åt korv och köttbullar, men nu fick jag anledning att lägga in en mopsbild.


Vad mycket härligt bloggande!

Jag har tyvärr inga matbilder att komma med men kan bidra med en hyfsat ful bild från bröllopet på mig och Kristian. Det var ett påkostat bröllop som inleddes med fritt m tattingers champagne och goda snittar. Till förrätt fick vi vit sparris med västerbottencreme, krutonger och löjrom. Till varmrätt blev det anka m potatiskaka och syrade grönsaker. Gjorde mer för ögat än gomen. Vi drack en god pinor noir till mins jag. Efterrätten var höjdpunkten då vi fick fyra vansinnigt goda ostar. En gruyere, en mogen brie, en grönmögel och en galet mogen illaluktande och supergod vit ost. Bröllopstårtan var med choklad och jordgubbsmousse och vit marsipan. God. Sen var det dans natten lång. Vi var ett gäng som stängde dansgolvet kl 04 och gick och badade bastu. Oerhört lyckat!


Vardagsmiddag à la Zara

Dagens middag: ljummen bulgursallad med småhackad gurka, körsbärstomater, physallis, torkade tranbär och kalamataoliver. Till det quornbitar stekta i balsamvinäger. Morot skalad med potatisskalare som stekes lätt. Två bitar halloummi som jag ringlade honung över och 'panerade' med finhackade hasselnötter. Till det hummus men istf kikärtor blev det idag stora vita bönor.

Om jag gjorde igen skulle jag skippa kalamataoliverna. Men min panerade halluomi var ljuvligt god!


Recept önskas

Lisa allt ser så gott ut. Exakt hur gör du norrländsk sushibakelse? Jag måste ju göra en bara för namnet.

Bra mathelg! Igår var Tess här och vi åt lyxräkor, aioli, surdegsbröd, min morots- och parmesantapenad, selleri, vitlöksoliver, marinerad kronärtskocka och marinerad minimozarella.

Idag var jag, P och två till ute vid vattnet vid skarholmen och åt deras underbara brunch! Dit vill jag ta er någon gång.

Moa vad åt ni på bröllopet?


Helgens godsaker

Vi inledde helgen med räkfrossa. Stekt halloumi, varmt vitlöksbröd, aioli, sallad med riven choklad serverades till och smakade förstås himmelskt. Fattar dock inte hur jag vrider bilden rätt :(



Sen testade jag att göra en "Norrländsk sushibakelse" som blev väldigt lyckad. Polarbröd med liknande gubbröra-fyllning, philadelphiaost/majonäs-röra runt om och sen fäste man gräslök runt hela kanten + rom på toppen. Roligt att laga nåt som både är supergott och dessutom såg rätt trevligt ut!


Receptet:

4 pers
6 runda polarbröd vetekaka

Fyllning
ca 1/2 dl hackad matjessill
3/4 dl philadelphiaost
3/4 dl creme fraiche
1 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad gräslök

Garnering
ca 2 msk majonäs
ca 2 msk philadelphiaost
ca 2 msk creme fraiche
2 msk röd stenbitsrom
2 tsk svart stenbitsrom
1 kruka gräslök

När jag gjorde det blev det 5 bakelser och ändå blev det lite fyllning över.
1. Tryck ut 12 rundlar ur polarbrödet. Använd en utstickare eller ett glas i lagom storlek. Du bör få ut två rundlar per brödskiva.
2. Blanda ingredienserna till fyllningen.
3. Bygg ihop bakelsen med bröd, fyllning, bröd, fyllning och bröd.
4. Blanda majonäs, philadelphiaost och creme fraiche till ett "lim". Toppa bakelsen med limmet och stryk det även runt sidorna.
5. Toppa med ett tunt lager röd stenbitsrom och sedan 1/2 tsk svart stenbitsrom i mitten på varje bakelse.
6. Skär till gräslöken så att du får ca 10 cm höga strån. (Mina blev kanske 7 cm, använde en kruka gräslök men fick snåla lite så det blev lite glest på vissa ställen, helst ska man täcka allt vitt med gräslök, men då gjorde jag ju 5 också). Lägg ut som en avlång matta och rulla sedan bakelsen försiktigt över så att kanterna täcks.  (Jag tog ett gäng och satte på när de stod upp, tyckte att det verkade trixigt att rulla bakelsen. Tar lite tid men trevligt pyssel!)

Här kommer en uppdaterad bild på chokladfrossan.


Chokladfrossa!

Petra har varit på chokladprovning som var väldigt lyckad! En otroligt inspirerande man som presenterade annorlunda och spännande smaker i chokladens tecken! Han berättade exempelvis om förra julen då bak-leila tipsade om att choklad från Valrona eller nåt sånt skulle vara den bästa chokladen. Han hade 3000 chokladkakor i sitt lager med det märket. Allt tog slut! Han önskade att Leila hade ringt honom så att han skulle vara mer förberedd :) Han har en butik i Mjölby men säljer även på nätet.

Hur som helst - jag fick smaka på (åh herregud vad gott) och köpte:
Hallontryffel mörk choklad
Mörk choklad med shirazvindruva som passar sjukt bra till ett shirazvin
Mörk choklad med chardonnaydruva
70% mörk choklad med havssalt - omg va gott!
Mörk choklad med rieslingdruva - som såklart passar utmärkt till ett rieslingvin. Och om man, som jag, inte dricker vin just nu så smakade de himmelskt iaf :) Och kul att bjuda på! Chokladen kommer från de tre främsta tillverkarna i världen - han tar bara hem de bästa.

Ikväll mumsar vi först med räkfrossa och tillbehör, senare chokladfondue med jordgubbar, kiwi, färsk ananas och banan! Jag har ett bra liv trots alla knasigheter som pågår :)


Peter har fått nytt jobb och vi firar med räkmacka. Peters till höger. Han har gjort en skulptur säger han.


Jag ÄLSKAR löjrom!


I väntan på att löjromen ska tina

Myser jag med allt som är icke-fine-dining.

Ska bli kul att se den färdiga tårtan Lisa!


Kossa och får till 1-årstårta!

På torsdag har jag "fått beställning" på att göra två vanliga gräddtårtor med jordgubbar till ett 1-årskalas. Enkla tårtor men lite "piff" måste de ju få! Tänkte då att hela tårtan täcks med jordgubbar. Och i mitten, som en cirkel lägger jag citronmeliss. På "ängen" ställer jag sen ut dessa dekorationer som är gjorda av marsipan. Som om det vore en jordgubbsäng typ :) Ska lägga upp bild sen på hur det blev!


Blogghelvete

I helgen bakade jag bröd och tog kort på hela jävla processen, typ 4 bilder. Sen ska man publicera och den vägrar. Försökte kanske 10 ggr. Men det är appen som stular tror jag.

Fler tårtor Lisa!!! (kolla min kommentar).

Nu ska jag gå och äta fiskbullar, riven morot och pulvermos, mums :)

/Zara


Mitt första inlägg får handla om tårtor!

Har precis blivit färdig med några doptårtor som ska serveras imorgon på min kompis Emelies sons dop
- Alexander. Lite tidskrävande att sitta och doppa silverkulor i äggvita för att de ska fastna på tårtan men tycker ändå att det var pyssligt och kul!
Emelie brukar kalla honom för prinsen!
Lägger också in en bild på min första modellering  av en figur som jag gjorde till en kollegas sons dop - två söta apor. Mkt kan förbättras men har nu upptäckt en ny värld och ser framemot alla roliga marsipanfigurer som jag kan göra! Till sist lägger jag in några blommor som jag håller på att göra till två kollegors bröllop - temat är karibiskt så jag kommer göra massa olika färgglada exotiska blommor i kombination med några vita.

Idag smäller det!


Chockad över hur gott det blev!

Chokladbollar på kikärtor - det låter helkonstigt varför jag inte tagit mig för att testa förrän nu:

Grundsmet:
1 burk kikärtor
2 rejäla msk kakao
2 rejäla msk jornötssmör, gärna osötat
Lite kaffe
Massor av sötningsmedel.

Mixa ihop. Halva satsen rullade jag i kokos. Halva satsen blandade jag med två rutor mörk choklad m cacaonibs i och flera nypor havssalt. Båda sorterna blev grymma.

Hyfsat nyttiga dessutom. Ska man nu räkna kalorier så är det väl en del, men bara hälsosamma ingredienser. Eller nej, sötningsmedlet är väl kasst haha. Och vi får väl se hur magen mår efter kikärtor och sötningsmedlet.

Ps. Det är väldigt roligt att du är så förtjust i köpepankisar, värmer du dem i i ugn eller?

Nu ladda ladda inför varvet.


Fredagsmiddag

Bland det bästa jag vet (typ 1ggn/ halvår) är färdigköpta pannkakor, så det ska jag mumsa på ikväll. Brämhults har kommit ut med ny juice 'päronad', bara 18% päron. Den var ok men inte mer 3,5/5 V får den.


Efterrätt på botvidsgatan

Färska hallon, honungsmelon, lyxmango (den persiska). Till det turkisk yoghurt, honung och hasselnötter. All frukt köpt på torget så klart.


Nu är vi igång vapis!

Till kvällsnack för mig blev det en halv perfekt mogen mango, kesella, kokos och torkade blåbär. Smarrigt!


Peters middag


Bokklubb

Nu har vi bokklubb Vapis! Salladsbuffe!


Peters cannelloni

Hej Vapis! Kom hem till att Peter gjort cannelloni med spenat, soltorkad tomat och Ricotta. Till det råriven palsternacka och rödbeta. Jättegott!!!


RSS 2.0