Det går inte att logga in från appen längre...



Kan man föräta sig på grillat?






Dagens middag
Fler blommor till den kommande bröllopstårtan
/Lisa


Bröd + foton
Det var mopsen som skrev om pajen förresten. Moa jag har börjat ta kort med kameran vänd vertikalt och då funkar alla kort att ladda upp, jag har aldrig problem längre, så prova!
Detta bröd gjorde jag igår och det var så jävla gott att jag aldrig mer tänker baka ett annat bröd. Typ.
Blanda 4.5 dl filmjölk med 1dl mörk sirap. I en annan skål blandar du:
3dl vetemjöl
2,5dl rågmjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1dl linfrön
1dl hackade torkade aprikoser
1dl russin
1dl vetekross
1dl rågkross
1dl havregryn
2 tsk brödkrydda.
Häll i detta i filmjölkssmeten.
Blanda allt och häll smeten i en brödform som är klädd i bakplåtspapper. In i ugnen 200 grader i 45 min.
Vapis du kommer älska det! Naturligtvis blir det ännu godare med typ lite hasselnötter i men min kille hatar det.
Veckans lunchlådor
Just gjort en paj med spenat, fetaost och körsbärstomater. Inga konstigheter. Fyra lunchlådor. Till det blir det i morgon en liten sallad gjort på finhackad morot och finhackad färsk vitkål. Mycket stor skillnad på färsk och inte färsk vitkål. Lite citronolivolja och balsamvinäger mango över det hela.
Dålig pasta på restaurang
Mitt förra inlägg tog två dagar att lyckas publicera... God pastan såg ut. Jag har just varit ute och ätit m Kristian och hans mamma på terazza i Göteborg. Papardelle m oxfilé och tryffel. Den var precis lika kass som den jag åt när vi var ute vapis. Kontenta: man ska gå till lite finare ställen för en bra pasta. Men det är så konstigt, hur svårt kan det va!? Vi klara ju alla att laga en riktigt god pasta hemma.
Mot Motala via Gränna!
I Gränna måste man nästan köpa polkagrisar. Vi köpte 5 för 50 kr. Den godaste, supersur, är inte med på bilden för den förpackningen är redan söndersliten.
Jag har just ätit en Magnum infinity också. Den rekommenderas inte, falsk marknadsföring, ingen kolasås där inte. För att inte förstöra sverigetröjan som jag givetvis har på mig, fick jag äta glass m haklapp.
Pasta med Karl Johan-svamp
Färsk pasta
KJ svamp
13% imat 'grädde'
Lök
Västerbottenost.
Toppas med grillad sparris med tryffelolja som ringlats över. Både jag och Peter säger: mums mums mums!
Nu har jag ätit färdig fiskgrattäng till lunch tre dagar i rad/ mopsen. Ps vem skrev om chilin? Ibland är det nog bra att underteckna för det är kul att veta vem som skriver. Hej!
Heja Tyskland!! Jetzt geht los!
Kristian är och tränar medan den äkta fotbollsfantasten i familjen njuter av Tyskland - Holland. När Kristian kommer hem och frågar om jag snusat kommer jag kanske ljuga och säga nej, alternativt det ska väl du skita i.
North Texas red chili!
I måndags var vi ett gäng som hade fotbollskväll hos oss och på söndagen gjorde jag därför ett långkok. Det blev 20 portioner äkta chili, vilket innebär att den inte görs på köttfärs utan på högrev som får koka sönder helt. Det är en av mina paradrätter och nytt för denna gång var att jag kompletterade köttet m 1/3 fläskkarre. Grytan innehöll:
3 kg kött
4 pkt bacon
12 lökar
8 paprikor
Massa vitlök
Flera flaskor porteröl
Jalapenos
Chipotle (rökt chili)
Spiskummin
Koriander
Oregano
Kakao
Kaffe
Koka koka koka i timmar!
Äts helst med gräddfil, riven ost, rödlök, lime och nachos. Drick en iskall corona m lime i till.
'Champagne'
Jag dricker inte så ofta alkfritt vin men om jag gör det så blir det något mousserande. Testade denna i helgen och den var def den godaste jag druckit. Köpte nu hem tre småflaskor till. 39 kr/halvflaskan. Unna er!
Inte så bra på degar jag. Grejen är att jag aldrig gör enligt recept. Varken bärpaj, bröd eller matpaj. Gör jag bärpaj blir det oftast smulpaj och då tycker jag det godaste är havregryn. Funderade dock sist på att nästa gång byta ut/lägga till kokos. Din paj var fin Marie! Lite brittisk. Annars tycker jag de extrembrittiska paktens med riktigt hög kant som klättrar och mycket smördeg på toppen ser fantastiska ut.
Smördegspaj
Idag gjorde jag paj. Den fick följande betyg av Hampus - mmmmmm!!!!! Jag vill äta upp hela pajen!! Inte helt otänkbart att det är där vi hamnar. Nu är han inne på omgång nummer två.
Jag gillar att baka paj. Tycker dock att det är väldigt svårt att få till en bra och lätthanterlig smördeg. Tips emotses!! I denna paj slängde jag i hallon, melon och persika samt lite riven vit choklad. Melonen gjorde pajen rätt blöt men när pajen väl "sätter sig" och stelnar till så ordnar det nog till sig.
Välkommen Marie! (och lite uppknullad lax)
Vad roligt med en till mat- och vinbloggare! Denna blogg bara växer och växer -precis som tre av fyra medlemmars magar. Din kummelmiddag såg jättegod ut. Framför allt gick jag igång på färskpotatisstomp, ska jag prova! Och vinet... herregud... som jag längtar.
Mopsmamman kom på besök igår och ska stanna i tre nätter. Jag slog till på en enkel och somrig rätt; en bit färsk lax, färskpotatis kokad med massor av dill, grön sparris och sugar snaps. Laxen gned jag energiskt in i salt (tänk Per Moberg), pepprade, och petade sedan in massor av citronmeliss och dill i laxen. Sedan lite pressad citron över. När jag stod där och tryckte in citronmelissen tänkte jag att det är som att jag fyller, knullar, laxen. Sen tänkte jag att rätten då kan heta uppknullad lax. Sen tänkte jag att jag var sjuk i huvudet.
/Mopsen
Ny bloggerska..
Vem är detta tänker ni såklart? Mitt första matbidrag till bloggen får jag nog säga på ett bra sätt sätter tonen för min typ av matlagning. Nedan följer en mer utförlig presentation som även får fungera som en ledtråd i fråga om vem jag är.
Ett brinnande intresse för mat och vin. Vinintresset har dock fått backa undan rejält till följd av långvarigt (cirka 9 månader) fysisk tillstånd. I vanliga fall kan jag nog nästan tillstå att vinet för mig utgör grunden och maten komplementet. Det är svårt att beskriva hur mycket jag ibland saknar smaken av den första klunken rödvin (kanske nya favoriten tysk pinot noir) när fredagsmiddagen ska börja lagas (varför inte en hemmgjord pizza med riktigt fina råvaror). Vad som nyss beskrivits är ren och skär lycka och ackompanjeras ofta av tonerna till Bruce Springsteen. Likaså är det ren och skär lycka när bubblet, precis lagom kallt, kittlar till på tungan (cava, champagne, processo, allt går bra så länge det bubblar). Vid dessa tillfällen finns bordet dukat med löjrom (inga tillbehör nödvändiga för min del), ostron (ingen citron eftersom det förtar smaken av hav) och den fantastiska osten epoisses (mogen och rinnande såklart).
Detta är mitt "mat och vin-jag". Kommer dessvärre inte kunna bidra med varken vin eller så särskilt många ostar fram till september. Därefter kommer det uppstå en intensivt vinprovande från min sida för att träna upp mina stackars smaklökar. Fram tills dess hoppas jag kunna bidra med annat smaskigt till er fina blogg!
Nu till mitt första bidrag!

Lättbakad kummel med färskpotatisstomp
Kummel är faktiskt en väldigt god fisk, påminner mycket om torsken men är billigare än torskrygg. Jag föredrar att tillaga fisk i ugnen på cirka 70 grader. Jag vill minnas att två rejäla bitar behövde runt en timma i ugnen. Körsbärstomaterna tillagades på samma plåt men fick spendera cirka två timmar i ugnen. Övriga grönsaker är lättkokta sugar snaps och sparris, slungande med lite smör och flingsalt. Färskpotatisen har kokats med skal och mosats lite lätt, i med överdrivet mycket smör, salt, peppar, parmesan, grädde och muskot. Som tillbehör till vit fisk är jag riktigt förtjust i knaperstekt bacon eller rostad parmaskinka. På bilden är parmavarianten. Den rostas i ugnen på cirka 100 grader i omkring en kvart. Citronskivan och dillen hade man kunnat vara utan eftersom det inte passade så särskilt bra till övriga ingredienser.
Pasta!
Länge sedan jag åt pasta. Men igår var det dags för min kanske bästa vardagspasta. Bladspenat, crème fraîche, turkisk yoghurt, grönsaksbuljong, grönmögelost och stora vita bönor. Till det färsk papardelle.
Går inte att ladda upp bilden igen! Lisa allt såg supergott ut, ska köpa!
Världens bästa receptbok - must have!










Utkast: Juni 4, 2012
Det går inte att ladda upp bilder :(
Zuccinispaghetti igen
Fast denna gång stekte jag den inte utan den fick marinera i olja och citron. Toppa m tomater och solrosfrön. Till det åt vi stekt aubergine, ostfylld korv och qinoua. Vi var hungriga som as efter att ha cyklat drygt tre mil och gymmat på det. Nu mästarnas mästare och vattenmelon till efterrätt.
Vad härligt ni verkar ha det! Haha, det var verkligen en tragisk filtallrik! Söt! Det går fortfarande inte att kommentera, konstigt.
Zara och Lisa på spa-helg
Frukost på hotell havsbaden i Grisslehamn. Min (Zaras) filtallrik med: hallon, valnötter, torkad papaya, ananas och banan. Kokos, hasselnötter och färsk aprikos. Lisas: russin och aprikos. Den mest tragiska filtallriken jag sett.