Råbiff på Bon

Ikväll hade vi långväga gäster på besök. Från sexdrega och till sexdrega hade de flyttat hela vägen från New york. Vi var på Liseberg och åt oss halvmätta på allehanda smakprovet av korv och fudge. Sen gick vi till favvorestaurangen Bon och år råbiff. Pepparroten ute i högra hörnet är verkligen pricken över it. Och kommer ni till Gbg kan jag verkligen rekommendera bon. Fransk bistro i New york-atmosfär.

Moa


Kalvfärsbiffar med spetskål

Improviserad snabbmat på kalvfärsen som Kristian kom hem med. Jag smaksatte den med vitlök, timjan, dijonsenap och riven parmesan. Jag hade hoppats på att det skulle smaka lite mer, men var ändå gott. Till det stekte jag spetskål och smaksatte med tryffelolja.


Slut!

Idag gjorde jag just sådär man inte ska göra men som det är så härligt att göra just för att man inte ska. Jag var och handlade efter träningen med lågt blodsocker och plötsligt hade jag en chokladbar i min hand och plötsligt var den slut. Men det är ju verkligen just när blodsockret är som lägst som godiset är som godast. Räknar med att musklerna växer rejält nu av den boosten. Det enda för övrigt som jag inte fick glömma att köpa var saffran och tandkräm. Jag kom ut med en tub tandkräm och andra konstiga saker, men givetvis ingen saffran.

Moa


Skräller till och bjuder på en dumplingsbild.

Vapis har varit hos Vapendragaren över helgen och hälsat på. Vi har haft en supermysig helg som bjöd på goda matupplevelser. I fredags kom jag till dukad härlig ostbricka. På lördagskvällen passade vi på att ta ut den inte längre gravida kvinnan på lokal. Vi åt på stationen i Uppsala och vi var väldigt nöjda. Jag åt "lax benedicte" dvs lax m pocherat ägg, spenat, hollandaissås och hasselnötsslungad potatis. Zara åt fisk- och skaldjursgryta. Till efterrätt tog vi båda champagnekokta äpplen med kolakräm, kaksmulor, granatäppelkärnor, vaniljglass och ett flarn av brynt vit choklad. Efterrätten var den stora vinnaren enades vi om. Har vi tur får vi se bilder på härligheten.

Idag började vi dagen med brunch på hotell gillet. Gott, men att framhäva sin nyhet "hemlagad pizza och pasta" och därefter bjuda på små torra panpizzabitar och en sorts mindre god kycklingpasta får nog ses som falsk marknadsföring.

Nu sitter jag på Arlanda och myser med ett set dumplings. Jag har funderat över vad det är som gör mig så hooked på detta. Kan konstatera att det inte så mycket är smaken utan snarare konceptet. Jag älskar att få äta med pinnar, jag älskar att få doppa min mat i en fräsch dipsås, och jag gillar konsistensen på dumplingsen. Till min förargelse innehöll större delen av setet räkdumplings, vilket jag tycker är rätt äckligt, så det blev lite av en flopp. Nåväl. Jag är mätt och ska snart få komma hem till mysiga Göteborg, men hoppas att jag kommer tillbaka till Uppsala snart.

Moa


Drinks 20 i Göteborg (södra vägen)

Jag och Kristian ska på "on stage" ikväll i Scandinavium. Om vi orkar vill säga. Vi har klämt i oss två öl och jobbar på den här gigantiska ost- och charkbrickan. Det kanske inte syns på bilden men den är verkligen enorm. Innehåller bl.a. Vildsvin, tryffelsalami, korv, oliver, tapenade, bröd, grissini, massa ostar, aprikoser, anklevermousse m lingongele, cocktailkapris. Jag rullar!

Ps, vad är den skillnad mellan korv och salami?


SASHIMI

Idag lagade jag salmalax. Eller, lagade, jag skar upp den i tunna skivor och lade den på ett fat. Den toppades med wasabicreme (wasabi, cf och majo) och svarta sesamfrön. Till det serverades gurkskivor blandat med inlagd ingefära (gari), strimlade sockerärtor och som prick över i: en mycket god dipsås som jag måste återge ingredienserna på eftersom den var så god.

Japansk dipsås:
1 dl soja
En finhackad charlottenlök
2 msk vatten
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger
2 msk dijonsenap
1 msk honung

Kristian vräkte i sig. Själv kunde jag bara äta några bitar även om det var väldigt gott. Jag kan bli lite äcklad av den råa konsistensen. Nästa gång ska jag nog göra lite ris till så jag har något att tugga på. Sushi på den här laxen måste bara testas. Den kostar ca 300 kr/kg, men man äter inte så mycket eftersom man skär i så tunna skivor.


Lunch på Texas longhorn

Sen jag började nytt jobb har det blivit en hel del uteluncher. Nästan varje dag. På måndagar går vi alltid på Texas long horn eftersom det är lite lugnare då. Hamburgarna är verkligen galet goda där. Jag brukar ta en som är toppad med min favoriträtt, Texas no bean chili. Tänk er själva, en burgare toppad med din favvorätt, kan det bli bättre?


Efterrätt

Till efterrätt blev det sandwichhjärtan toppade med chokladmousse (jag hade jordnötssmör på mitt) och hallon. Kristian är inne på hjärtan och hjärtan är ju alltid trevligt.


Råvaror är allt

Eller i vart fall kommer man fruktansvärt långt på det. Att steka små fina champinoner, färsk brysselkål och färsk broccoli i olja och smör, bara det är en delikatess. Och den svindyra oxfilen var verkligen värd varenda krona. Jag fattar inte hur mört kött kan vara. Fullkomligen smälte gjorde det. När jag äter så här bra råvara vill jag ha det riktigt riktigt rött. Nästan "blue" som man säger. Jag måste köpa sån här oxe och göra carpaccio någon dag. Synd att det är då jävla svårt att ta bra bilder, särskilt m min iPhone 3...

Nu ligger dessutom en salmalax i kylen och väntar på morgondagen.


Oxe

Jag dricker en corona och väntar på att Kristian lagar namnsdagsmiddag till mig. Riktigt jävla dyr oxfilé. Ska bli kul att se om den är värd priset. Oavsett kan vi glädja oss åt att den var nedsatt till halva priset.
Moa


Underbar kalv

Jag och Kristian har varit på besök i Helsingborg över helgen. Igår lagade jag och Kristin en helt fantastisk middag. Stommen till att det blev så fantastiskt var att vi hade köpt kalvfile hos den lokala slaktaren som vi ugnsstekte på låg temperatur (120 grader) till en innertemp på 56 grader. Det blev helt perfekt och den bara smälte i munnen. Till det åt vi spetskål som fått kokas ihop med reducerad grädde. Mastigt men galet gott. Vi gjorde också en mandelpotatispure smaksatt med tryffel och en rödvinssås. Det var verkligen den godaste middag jag ätit på väldigt länge. Tyvärr kan jag inte lägga upp någon bild eftersom de blev så dåliga.

/Moa


Zara dricker glögg

Zara, Ms jag hatar julen, fullkomligt äääälskar glögg. Kunde inte hålla mig så nu i eftermiddag blev det glöggpremiär. Jag inledde med en lakritsglögg. Inte fantastisk, men ändå god. Glögg är alltid glögg liksom. Och sen tog jag mig ett glas till.

Ps. Jag har även köpt en adventsljusstake. Eller jag fick en av mamma. Men ändå. Jag sa följande till Peter 'den blir fin i vårt vardagsrumsfönster'. Ja ni förstår ju vart det barkar. Snart har jag väl en jävla prydnadstomte i vardagsrummet.


Plötsligt händer det!

Kristian, mr "jag tycker inte om efterrätter (men om jag gillar dem trycker jag i mig 2-3 st)" har hand om fredagsfikat på jobbet denna vecka. Förra gången hade han barnkalastema med marängsviss och discokula, vilken gjorde succé. Han vill nu bräcka det och fick alltså för sig att kl tio på kvällen ställa sig och laga en glasstårta. Inte ofta det händer så det var bara att hålla sig vaken. Han vispade ihop chokladmousse på pulver och betäckte en gb-sandwich med detta. Toppade m små söta hjärtan. I början var det väldigt gott, men efter några tuggor enades vi om att det var sött... Väldigt sött. Så sött att vi var tvungna att äta ostknäcke efter för att få bort beläggningen på tänderna. Och nu efter en tandborstning känner jag mig fortfarande i sockerchock. Kontentan är att idén var god, men bör isf göras på mörkare mousse, el varvat med syrligare hallon- eller citronmousse. Jaja, mysigt var det iaf. Här kommer bild.


Halluomi- och squashbiffar

För några veckor sedan i halv åtta hos mig var detta en del av en förrätt. Jag gjorde den som middag ikväll med bulgur och en dipp på cf, vitlök och honung. Biffarna blev väldigt goda och kan ju varieras.


Zara äter ost (del 2)

Så var det fredag igen och vad gör jag? Jo äter ost även denna helg. Jag har ett uppdämt behov. Äter som vanligt cambozola, en annan grönmögelost samt en tryffelbrie. Den sistnämnda var bra. Mycket tryffelsmak men inte så det tog över. Marmelad på hallon och granatäpple till det.

Kvällens vin ser ni nedan. Mycket bra tycker både jag och P! Bättre än förra veckans Amarone. Eldigt och lite jordigt samt lite lädersmak tycker jag, det tycker inte smakbeskrivningen på systembolaget.

Artikelnummer: 2211
Pris: 199kr för 750ml


Moa Myser Med Marie

Jag, Marie och vår kompis lina hade myskväll igår. Stackars lina gick på detox, men jag och Marie frossade i en härlig plockbuffe. Den bestod av:

vildsvinsalami, smakade som "vanlig salami"
spickekorv, som äts mycket i maries hemtrakter. en supersalt och givetvis god korv
grönmögelost och kittost
En varm brietårta som tyvärr inte värmdes tillräckligt länge
Ett valnöts- och aprikosbröd
Färdigköpta parmesanchips (goda!)

Dessutom gjorde jag en varm spenat- och kronärtskocksdip som var oerhört god. Vi åt det i ny och jag tyckte jag kom hyfsat lika originalet. Värt att ge receptet på den:

450 g Tinad och urkramad bladspenat
1 burk kronärtsskockor i olja
1/2 dl majjo
1/2 dl crème fraîche
2,5 dl riven parmesan (hälften till topping)
Vitlök, salt, peppar efter smak. Hacka ihop allt, toppa m ost och värm i ugnen.


Lite blandade tårtdekorationer

Lägger upp lite blandade tårtdekorationer också. Det mesta är relativt enkelt att göra bara man vet hur :) Vi kan ha tårtpysselkurs när jag kommer till Uppsala nästa gång kanske!
 
/Lisa
 
 
 
 
 

Fyrarätters i skärgården

Förra helgen var jag (Lisa) tillsammans med fyra andra vänner som också fyllt 30 i en stuga/hus på Ingarö. Vi firade att vi alla fyllt 30 och njöt av god mat, god dryck och underbart sällskap. Menyn bestod av: 
 
Toast med kantarellost (gjord på färska kantareller) och renkött
Broccolicappucino
Oxfilé med blåbärskokt päron, kornotti, stekta kantareller och rödvinssås  gjort på blåbärskompotten
Chokladsufflé med hallon- och äppelsalsa
 
Lägger upp bilder och betyg - om nån skulle vilja testa göra nåt - kommentera så lägger jag upp receptet! Kram Lisa
 
 
3,5 av 5 poäng i snitt. Jag tyckte dock att den var en höjdare!
 
 
3,5 poäng av 5 - lite för "simpel" för att få högre betyg men alla var överens om att den var supergod!
 
 
 
3 poäng av 5. Men den hade fått högre betyg om den ingått i en femrätters (och då varit en mindre portion), det blev lite mkt sött nu då såsen gjordes av blåbärskompotten. Såg mer aptitlig ut i verkligheten än på bilden :p
 
 
Kvällens höjdare. 4 poäng av 5. Salsan bestod av hallon, äpple och chili vilket var gott mot det chokladiga. 

Ost- och vinkväll

En flaska Amarone, min favoritost Cambozola, en getost och en Brie Meux. Melon, physallis, vitlöksoliver och fikonmarmelad. Tända ljus och så mycket bättre på tv'n. Härlig lördagkväll!

Och om ni undrar vem som ligger i soffan i bakgrunden så är det Edvard min gullunge.


Awsome choklad!

Har ni inte smakat än måste ni prova! Jag är hos Kristin i Helsingborg och hon tipsade mig. / Moa


RSS 2.0