Strax åter
Alltså min mat just nu består av sushi, lasagne, fiskpinnar, färdig potatissallad och paj. Typ. Men snart är jag åter på matbanan och tills dess läser jag gärna om era härligheter.
Zara
Äntligen fredag...
Jag har haft en hektisk vecka och kände att jag behövde lyxa till det lite så jag gick och köpte mig ett kilo havskräftor. Väl hemma kokade jag en god buljong på skalen och sen gjorde jag en pasta på buljongen. kräftstjärtar, chili, vitlök, persilja och massor med olivolja. Jag lyckades precis få till pastan så där lagom chilistark (vilken var ren flax) och det blev väldigt gott. Fast...om sanningen ska fram så kändes det lite som slöseri att lägga havskräftorna i en pasta. De är liksom så goda i sig själva att de helst bör ätas naturella med en klick majo. Så får det bli nästa gång så lägger jag räkor i pastan i stället!
Kristin
Det var moa som skrev om laxen :)
Högt och lågt
Igår var vi däremot ute och käkade i Göteborg. Fond (Stefan Karlsson, kockarnas kamp, stjärnrestaurang) har öppnat en liten bakficka som heter Mr. P. Lite bistrokänsla och väldigt trevligt. Maten var god men inte så prisvärd. Jag åt vårrullar med dip som var helt ok, men vad som var helt fantastiskt var deras sashimi! Rå lax som fullkomligen smälte i munnen, helt galet. Till det serverades gurka inlagd i ingefära och smaksatt sojasås. Små klickar med majonäs toppade det hela. Jag måste testa att göra detta själv. Det bästa är att servitören sade att den underbara laxen var "Salmalax" och enda stället det går att få tag på i Göteborg är på Ica focus. Äsch då, det är ju bara vår grannaffär... Ska testa detta snarast. Då ska jag smaksätta majonäsen med wasabi. Det kommer nog bli hur bra som helst.
Lördagsmat
När Fredrik och jag har idetorka på lördagar så blir det i princip alltid oxfilé. Så blev det också igår. Jag är en oxfilesnobb, vilket innebär att jag väljer kött som har mörat läänge och som alltid är snordyrt och väldigt gott. Igår testade jag ett nytt tillbehör. Jag strimlade spetskål och fräste den i lite smör. Sen blandade jag ner kålen i vispgrädde som jag hade kokat en stund och reducerat ner till halva mängden oh lät grädden koka in i kålen. Till sist blandade jag ner lite skivad tryffel som jag till min stora förtjusning hittade långt in i kryddlådan. Det blev riktigt gott faktiskt och smakade till och med ännu bättre till lunch idag när tryffeln verkligen hade gottat in sig i kålen. Till efterrätt blev det som vanligt en riktig klassiker - en stor skål med godis!
Fisksoppa på Botvidsgatan
Fisksoppa är ju himla mumsigt och enkelt tycker jag. Ikväll med purjolök, vitlök, fänkål, morot, palsternacka, potatis, vitt vin, cf, saffran, torsk, räkor, grönsaks- och hummerfond samt fiskbuljong. Till det vitlöksbröd och limeaioli.
Man kan ju variera fisksoppa i oändlighet men något jag alltid har i är potatis. Älskar potatis jag.
Zara
Kanske en av världens godaste desserter...



Moa skäms i affären
Wow vapis, den ser kanongod ut.
Idag är jag bakis och home alone. Blev så galet sugen på makaroner så jag gjorde ett besök till affären där det inhandlades idealmakaroner och ketchup. Det var så jag skämdes över att lägga upp detta på bandet. Funderade på att handla något mer för syns skull, men kom sen på att det skall väl dom skita i. Det blev en oerhört god middag kan jag meddela.
Fredagsmys
Vi har gjort smörgåstårta, det är ju mer svennigt än tacos på en fredag. Men vi ääääälskar smörgåstårta. Ena lagret med cf, majo, massor av dill, tonfisk och hummerfond. Det andra lagret med cf, majo, kräftstjärtar och citron. På toppen dill, räkor, svart rom, physallis, vindruvor och gurka. Alltid funderat på om man kan köpa de handskalade räkorna i lag som är dyra och kallas typ ' lyxräkor'. Det kan man, goda!
Zara
Pizza
Idag när jag sov drömde jag två drömmar och båda innehöll pizza. Så då kunde jag inte tolka det annorlunda än att det skulle bli pizza till middag. Gjorde pizzadeg med bakpulver, olivolja och fil vilket blev bra.
Ena drömmen handlade om vin också men det fick jag liksom ignorera.
Zara
Apropå halvfabrikat
Idag tillagade jag ICAs dumplings som jag förvarat i frysen. Paketet gav 16 dumplings, 8 var till mig och Kristian samt varsin liten påse med stark och syrlig sås. Kristian som inte är i närheten av den dumplingsnörd som jag är gav betyget "godare än de i chinatown". Kanske iofs beror på att han inte var lika entusiastisk som jag över att byta ut en underbar ny-frukost mot take away-dumplings.
Iaf, de var riktigt goda! Särskilt den lätta luftiga konsistensen. De kunde varit lite mer kryddade dock. Jag tror att det fanns vegetariska också, de ska jag testa nästa gång. Dessa innehöll fläsk och kål. Perfekt att ta med i lunchlådan då de kan kokas i micro.
Halvfabrikat
Babolaten betyder detta att du lämnar oss?!
Jag har ett par gånger köpt Santa Marias indiska såser (grytsåser) och haft som bas när jag lagat. Så gårdagens middag och dagens lunch blev indiskt fast på halvfabrikat.
Stekte svamp, quorn, squash och minimajs. I med grytbasen 'korma' och russin. Till det fullkornsris, cf, tomat och morot. Himla gott.
Äter ni mkt halvfabrikat och vad äter ni isf då?
Jag gör det inte så ofta men tycker det är värt om jag får en god grytbas som smakar bra indiskt utan ansträngning. Annars kan jag bli grymt sugen på färdig potatissallad och en och annan Findus orientalisk färdigrätt kunde slinka ner på den tiden då jag arbetade om dagarna. Den som heter Birjani eller liknande. Veg biffar med råris och tranbär med dill- och paprikasås. Den är god.
Trevlig tisdag på er!
Babolaten
Det har varit så himla roligt att få blogga här med er. Så roligt att jag faktiskt vill ha en egen blogg. www.babolaten.blogg.se.
Kram på er!
Godaste kakan
Åh herregud. Öppnar mina föräldrars kylskåp och hittar en riktigt skatt. Det är min lillasyster som bakat en kaka bestående mördegsbotten, ett lager kolasås och överst ett täcke av mörk choklad. Detta har den hjärtlösa ungen gjort helt utan att ta hänsyn till sin storasysters strävan att bli av med gravidkilon. Nu är jag hur som helst alldeles sockersnurrig/hög och måste lägga mig för att jäsa lite.
Vilken oerhört smaskig räkmacka Zara. Vilket bröd tycker ni är bäst till räkmacka? Funderar på att kanske göra räkmacka till kvällsmat nämligen. Undrar om man ska göra egen majonäs? Någon som gjort det?
/Marie
Zara myser med räkmacka på måndagskvällen
Moa på tjejhelg i Sthlm.
Jag har varit på tjejweekend i Stockholm och givetvis har det pimplats mängder av vin. I fredags gjorde vi en härlig tapasbuffe. På bordet fanns:
Ungsstekta dadlar lindade i bacon
Potatisklyftor med aioli
Tryffelsalami och parmaskinka
Rödbetor gratinerade med chèvre
Oliver och ölkorv
Lantbröd med dessertostar
Caprese (den enda bild jag tog)
Och säkert ngt mer jag glömt bort.
Därefter givetvis en enorm skål smågodis samt chips och dip. Känns alltid tomt när en sån här helg är över, men nu laddar jag inför första dagen på nya jobbet imon.
Misslyckad middag
I detta nummer av icakuriren hade de haft en potatistävling. I fredags bestämde jag mig för att göra det vinnande bidraget. Kort berättat så är det potatisgrattäng varvat med päron. Ovanpå häller man en mixas smet med ägg, grädde, västerbottenost, gorgonzola och muskot. Visst låter de gott? Det var det inte. Eller ja, det var ju inte äckligt men inget jag gör igen. Väldigt fettigt, smaklöst och äggigt.
Till det gjorde jag rödbetsbiffar med morot och potatismos, goda! Som sås tog jag cf och resterna av gorgonzolan och västerbottenosten som jag kokade ihop. Karamelliserade hasselnötter och sötmandlar vilka jag hackade i. Någon matsked honung och sedan klart. Det var ett test men inte heller den blev god.
Däremot blev våfflorna goda nu på morgonen :-). Helgfrukost är det bästa jag vet!
Kvällens middag....
...kommer att bestå av bland annat den luriga svampen och de pytte pyttesmå potatisarna. Jag glömde dock fråga tanten i saluhallen om vad sakerna hette. Svampen skulle tydligen kunna tjäna som ett alternativ till en köttbit. Jag känner mig skeptisk. Men vem vet.
Till efterrätt ska vi äta praliner. Även de inköpa i saluhallen i smakerna nougat, hasselnöt, salmiak och havssalt. Mums! Jag älskar choklad och lakrits!
Konstig lunch
Jag äter gärna lite av det jag har hemma och idag blev det två veg korvar med bröd (inte direkt första gången som ni vet) och en kokt majskolv med smör och örtsalt.
Efter det en smoothie med hallon, ett äpple, banan, halvfrusen valios vaniljyoghurt med rabarbersmak (som för övrigt är ljuvlig) och en skvätt fil. Jag säger bara M U M S
/Zara
Mumsig laxrätt



Kärlekesmums
För några veckor sedan när jag slutade jobba bakade jag kärleksmums enligt Leilas recept och bjöd mina arbetskamrater på. Blev himla bra så idag gjorde jag en variant och bytte ut dajm mot mintkrokant och så hade jag i pepparmintsolja i glasyren. Här ligger jag nu i soffan och njuter av kaka, latte och tredje delen av Fogelströms sthlmsserie.
Här är grundreceptet: http://m.recept.nu/leila_lindholm/kakor_och_tartor/mjol/leilas_karleksmums/">http://m.recept.nu/leila_lindholm/kakor_och_tartor/mjol/leilas_karleksmums/
Kul att du är tillbaka Lisa! Och gör så fina grejer som vanligt. Jag köpte faktiskt marsipan idag, tänkte försöka mig på lite figurer/rosor. Kanske hör av mig om vägledning! Moas syster Kristin är nu också med och bloggar.
/Zara
Jag har glömt bort bloggen!


Meze
Oj, oj, oj... Ikväll blev det meze för hela slanten vilket slog gårdagens middag med hästlängder! Till och med bläckfisken gick ner. Jag är proppmätt...och jättetrött. God natt!// Kristin
Finbesök
Idag har Tess och lilla Esther varit på besök. Esthers första tågresa! Hon fick sig en mössa som jag sytt till henne, lite stor dock! Men det är meningen att den ska ha lite häng så hon ser cool ut.
Självklart åt vi också. Det blev rödbetssoppa (rivna rödbetor, buljong, skal och saft från en apelsin, salt och peppar) och pannkakor med sylt och grädde.
Tapas
Hej! Jag har varit i Spanien i fyra dagar och både ätit och druckit gott. Idag gick vi på rekommendation och åt tapas i Barcelona - oxfilé, räkor, små gröna paprikor, bläckfisk, skinka m.m. Jag slukade allt utom bläckfisken. Det var verkligen inte fel på smaken men det tar helt enkelt emot att stoppa en hel liten bläckfisk i munnen. Så är det bara. Tapas är verkligen trevligt men nu byter jag tapas mot libanesiska meze och återkommer förhoppningsvis med en ny lägesrapport från Beirut inom några dagar. Kristin
Vinsnobberi
Oj vad härligt det var att få säga " jag skulle vilja se på vinlistan". Särskilt att få göra det på Heaven 23 där barpersonalen är suberb. Efter rejält med vinsnobberi, vinprovande och en mindre lektion från barens sommeliere beställde vi en sydafrikansk riktigt smörig och ekad chardonnay och syrlig, citrusfräsch och något mineralig Riesling från Österrike. Det var en riktig smaksensation att få växla mellan dessa två vitt skilda viner.
Vi konstaterade också att vita viner får kosta lite. Annars är det liksom ingen idé. Med rött vin kan man på ett helt annat sätt komma undan med lite billigare varianter och ändå bli nöjd. Men med vita viner krävs högre kvalité. Men då kan det å andra sidan bli riktigt bra!
Och Zara, chenin Blanc visade sig vara en mycket trevlig druva. Frisk, fräsch men ändå lite härligt fruktig och blommig!
Dumplingsnörden tar det till nya nivåer
Om det är bra eller dåligt återstår att se. ICAs frysta dumplings är iaf placerade i frysen nu fram till lämpligt tillfälle. Återkommer med rapport.
Chokladkaka med nötknäcke
I förra veckans halv åtta hos mig gjorde en märklig kvinna en efterrättskaka som jag gick igång på. Idag fyller P's systersöner 17 år så då har jag bakat lite här på morgonkvisten.
Det är alltså en kladdkaka med hasselnötter och sötmandel. Ovanpå det en knäcksmet. Till det vispgrädde och mosade jordgubbar. Återkommer med resultat!
/Zara
Lördagsmys
Ikväll myser vi (Moa och Kristian) hemma i soffan med ostbricka. Det blev några klassiska favoriter; gruyere, st agur och taleggio. Sen är vi ju lite hushållsostsvennar så visst kan det vara gott med en babybel ibland. Jag gillar inte kex med för mkt smak, särskilt inte söta, så lite finare havreknäcke passade utmärkt. Vi dricker gnarley head till. En zinfandel jag ännu inte tröttnat på.
Efter ett par glas sådana blir americas funniest home videos riktigt kul.
Hur myser ni? Kristin, äter du gott i Spanien.
Ps, jag gjorde mototssoppan.
Mysmorgon
Väckte P och med färdig frulle. Har gjort mig till och gjort våfflor och varsin latte. Detta skulle ätas framför Nyhetsmorgon. Tyvärr smakade våfflorna skit. Vet inte vad som var fel. Smetrecept från icakuriren.
Ha en härlig lördag alla!
/Zara
Musselsoppa
Fredagkväll och vi äter musslor.
Först stekte vi shalottenlök, gul lök, purjolök, champinjoner, vitlök (mycket), morot och palsternacka. Därefter i med vatten, vin, grönsaksbuljong, fond och sedan blåmusslor. När de öppnats tog jag ur dem, och lät buljongen koka ner. Därefter i med cf och persilja. Sedan ner med musslorna. Till det vitlöksbröd. Vi dricker Billabong tack vare dig Marie!
Kul att du lagt upp massa bilder över ställen och maträtter i NY Vapis!
/Zara
Ps. Vem gjorde morotssoppan?
Amerikanska äpple- och kanel pannkakor
Har relativt nyligen blivit av med lilla loppan ( jag gillar när vi är lite kryptiska här på bloggen) efter en härlig långfrulle. På bordet stod mest vanliga frukostgrejor. Eftersom jag i äkta mammalediganda var uppe vid 05.00 och inte kunde somna om slängde jag dock ihop lite amerikanska pannkakor och tänkte dela med mig av receptet. Vi var enormt hungriga så någon bild hanns inte med. Det var ingen direkt förlust eftersom de var mycket godare än de såg ut!
För två (ganska små men väldigt hungriga personer):
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Lite salt efter behag
Lite socker efter behag, runt ett par msk
Blanda ihop och sedan i med:
2 dl mjölk
50 g smält smör
1 ägg
När jag sedan stekte pannkakorna tryckte jag i lite äpplebitar som jag stekt i smör, socker och kanel. Det blev verkligen gott.
Ikväll ska jag prova en druva som jag nästan aldrig druckit. Chenin Blanc, en sydafrikansk. Jag återkommer med rapport om vinet föranleder en sådan.
Vad äter och dricker ni i helgen?
/Marie
Mustig mototssoppa m timjan, rostad fetaost och solrosfrön.
Detta lagade jag. Jag hittade receptet på denna blogg: http://madebymaryblogg.blogg.se/
Det blev helt ok, men inte lika gott som det ser ut i hennes blogg.
Bästa hamburgerhaket: Paul's
Ett äkta hamburgerhak med 50-talsinredning. Ljuvligt.
Spice market
En underbar lite finare asiatisk/amerikansk restaurang i meetpacking district. God mat och goda drinkar!
Tyvärr är bilden på efterrätten suddig, men trots att den inte ser så god ut så var den fab! En iskall soppa av ngt slag, med fruktbitar i.
La esquina
Ett ganska känt ställe som utifrån ser ut som en vanlig taqeria/gatukök, men har man bokat (görs några veckor innan) så får man gå in genom en branddörr, ner i källaren, genom köket och ut i en underbar mexikansk restaurang.
Moa längtar lite till NY
Så här kommer några bilder till. Jag glömde ju fota all mat så några bilder är stulna, men de visar ändå exakt vad jag åt.
Vi börjar med världens godaste majskolv...
Asienlax!
Ikväll blev det lax (igen). Grejen är att jag försöker äta ur frysen för att jag bakar och lagar färdigrätter som jag fryser in.
Laxen marinerade jag med teriyaki och riven färsk ingefära. Sås med cf, citron, citronskal, vitlök, gurka, honung, chili och ingefära. Till det ris och edamamebönor.
/Zara
Fitnessfrukost
Kanelgröt med linfrön och solrosfrön. Toppat med fun light-vispad kesella.
Nyttigt? Mycket.
Billigt? Ja!
Gott? Ja faktiskt.
Moa och Marie dricker bubbel för första gången på minst 10 mån!
Underbart! Vi firar att jag, Moa ska bli åklagare!
Välkommen Kristin!
Välkommen syster!
Här kommer några bilder från min och Kristins onsdagsmiddag.
Avokadosallad
Stekt halloumi med fikon och balsamico
Rödbetscarpaccio med parmesan
Räktoast
Tryffelsalami och murkelpate